VULVAVAJİNAL SAĞLIK

VULVAVAJİNAL SAĞLIK

HEMEN HEMEN TÜM KADINLARIN VULVAVAJİNAL SAĞLIK AÇISINDAN SORULARI MEVCUTTUR. ÇOĞU KADIN GENİTAL SİSTEMİNİN NORMAL OLUP OLMADIĞINI MERAK ETMEKTEDİR. VAJİNAL ŞİKAYETLERDEN OLAN YANMA, KAŞINTI VE AĞRI EN SIK RASTLANAN VE KADINLARIN KADIN DOĞUM DOKTORUNU ZİYARET ETMESİNE NEDEN OLAN ŞİKAYETLERDENDİR. VAJEN VE VULVANIN SAĞLIKLI OLMASI GENEL SAĞLIK VE İYİLİK DURUMUNUN İYİ OLDUĞUNU GÖSTEREN GÖSTERGELERDEN BİRİSİDİR.

*VULVA NEYE BENZEMEKTEDİR

*ERGENLİK,GEBELİK VE MENOPOZDA VULVADA ORTAYA ÇIKAN DEĞİŞİKLİKLER

*VAJİNAL ORTAM

*VULVA VE VAJEN SAĞLIĞI İÇİN KİŞİSEL BAKIM.

VULVA

DIŞ GENİTAL BÖLGEYE VULVA ADI VERİLMEKTEDİR. DIŞ DERİ KATLANTILARI LABİA MAJOR OLARAK ADLANDIRILIR. İÇ DERİ KATLANTILARI İSE LABİUM MİNOR OLARAK ADLANDIRILIR. LABİUM MİNOR İÇ KISMINDA İSE VESTİBÜL BULUNMAKTADIR. VAJEN VE ÜRETRA VESTİBÜLE AÇILMAKTADIR. ÜRETRANIN YAN TARAFLARINA AÇILAN SKENE BEZLERİ MEVCUTTUR. BARTOLİN BEZİ OLARAK ADLANDIRILAN 2 EK BEZ VAJİNAL GİRİŞİN YAN TARAFINDA BULUNMAKTADIR. KLİTORİS LABİUM MİNORLERİN ÜST KISMINDA BULUNMAKTADIR. DIŞTAN GÖRÜNEN KISIM HARİCİNDE İÇERİ DOĞRUDA UZANMAKTADIR. GÖZLE GÖRÜNEN KISMI GLANS DENEN BAŞ KISMIDIR VE KISMİ OLARAK DOKU İE ÇEVRELENMİŞTİR. PERİNE İSE ANUS VE VAJEN ARASINDAKİ BÖLÜMDÜR.

PÜBERTE(ERGENLİK) ESNASINDA ORTAYA ÇIKAN DEĞİŞİKLİKLER

PÜBERTE DÖNEMİ OVERLERDE ÖSTROJEN ÜRETİMİNİN BAŞLADIĞI DÖNEMDE BAŞLAR. PÜBERTEDE VULVADA DEĞİŞİKLİKLER ÖSTROJEN VE DİĞER HORMONLARDA ARTIŞA BAĞLI OLARAK ORTAYA ÇIKAR. LABİUM MİNÖRLER BÜYÜYÜP GENİŞLER. PUBİK BÖLGEDEKİ KILLAR BÜYÜMEYE BAŞLAR. PUBİK BÖLGEDEKİ KILLAR ZAMAN İÇERSİNDE ARTAR VE KALINLAŞIR. VULVADA DA AYNI ŞEKİLDE RENK DEĞİŞİKLİKLERİ ORTAYA ÇIKAR. ERİŞKİNLERDE RENK HAFİF PEMBEDEN KOYU KAHVERENGİ KIRMIZI YA DA SİYAHA DOĞRU RENK DEĞİŞTİREBİLİR. RENK AYNI ŞEKİLDE FARKLI IRKLARDA DEĞİŞKENLİK GÖSTEREBİLMEKTEDİR.

HİMEN İNCE BİR ZAR OLUP VAJİNA GİRİŞİNİ KISMI OLARAK ÇEVRELER. TÜM KIZLAR HİMEN İLE DOĞMAZLAR. HİMENİ MEVCUT KIZLARDA İLK CİNSEL İLİŞKİ ESNASINDA VEYA TAMPON KULLANIMI, SPOR AKTİVİTELERİ VEYA MEDİKAL İŞLEMLER ESNASINDA GERİLİP YIRTILABİLİR. HİMENİN OLUP OLMAMASI BAKİRELİĞİN GÖSTERGESİ DEĞİLDİR.

VULVANIN GÖRÜNÜŞÜ

NORMAL GENİTAL BÖLGENİN GÖRÜNÜMÜ DEĞİŞKENLİK GÖSTERİR. BAZI KADINLARDA LABİUMLAR EŞİT BÜYÜKLÜKTE DEĞİLDİR. TÜM BU DEĞİŞKENLİKLER NORMALDİR. NADİR VAKALARDA EŞİT OLMAYAN VEYA GENİŞLEMİŞ LABİUM MİNÖR GİYSİ GİYERKEN,  EGZERSİZ, CİNSEL İLİŞKİ VEYA TAMPON KOYARKEN RAHATSIZLIĞA YOL AÇAR. BU DURUMLAR RAHATSIZLIĞA YOL AÇIYORSA DOKTORUNUZ İLE KONUŞMALISINIZ.

ÇOĞU KADINLARDA AYNI PUBİK KILLANMA MEVCUTTUR. (TERS ÜÇGEN ŞEKLİNDE) ANCAK PUBİK KILLANMAGÖRÜNÜMÜ VE MİKTARINDA FARKLILIKLAR OLABİLMEKTEDİR. MODA VE SAÇ STİLİ GİBİ PUBİK KILLANMA AÇISINDAN ÇEŞİTLİ ŞEKİLLER OLUŞTURULABİLİR. ANCAK BUNUN MEDİKAL YA DA HİJYENİK BİR NEDENİ YOKTUR. KILLARIN ALINMASI BAZI DURUMLARDA ENFEKSİYON RİSKİNİ ARTIRABİLİR.  TRAŞ BIÇAĞI İLE TRAŞLAMA YA DA AĞDA YAPTIRMAK HASAR RİSKİNİ ARTIRABİLİR. VULVADAKİ CİLT DERİSİNDE RENK DEĞİŞİKLİKLERİ GENİTAL SİĞİL, ENFEKSİYON VEYA CİLT HASTALIKLARININ İŞARETİ OLABİLİR. NADİREN VULVAR KANSER BELİRTİSİDE OLABİLİR. KANSER ANORMAL HÜCRELERİN BÜYÜMESİDİR. VULVAR KANSERE HPV(HUMAN PAPİLLOMA VİRÜSÜ) İLE OLUŞAN ENFEKSİYON NEDEN OLABİLİR.

VULVANIN NORMAL GÖRÜNÜMÜNE ALIŞIK OLMAK GEREKİR. CİLT RENGİNDE DEĞİŞİKLİKLER (KIZARIKLIK , KOYU YADA AÇIK RENK NOKTALAR) VEYA ŞİŞLİKLER ,KAŞINTI  VE YANMA DURUMU MEVCUT İSE KADIN DOĞUM DOKTORUNUZA BAŞVURMANIZ GEREKİR.

VAJİNAL ORTAM

VAJEN TÜP ŞEKLİNDE OLUP UTERUSTAN DIŞ ORTAMA AÇILAN KISIMDIR. PÜBERTEDE VAJEN DE AKINTI OLMAYA BAŞLAR. BU AKINTI NORMALDİR. ÇOĞUNLUKLA SU İÇERİR  VE MİKROORGANİZMALAR BULUNUR.  BU AKINTI GENİTAL BÖLGEYİ ÖLÜ HÜCRELERİN ORTAMDAN UZAKLAŞTIRILMASINI SAĞLAYARAK TEMİZ VE SAĞLIKLI OLMASINI SAĞLAR. MİKTARI VE İÇERİĞİ MENSTRÜEL SİKLUS BOYUNCA DEĞİŞİR.

NORMAL VAJİNAL AKINTI BEYAZ RENKTE OLUP BELİRGİN BİR KOKUSU YOKTUR. ANORMAL AKINTI BELİRTİLERİ NORMAL DIŞI RENKTE, KOKUDA, MİKTARDA VE KIVAMDA  DEĞİŞİM OLMASIDIR. AZ MİKTARDA AKINTI OLMASI NORMALDİR. EĞER KOKU BELİRGİN VE AŞIRI KOKULU İSE ENFEKS İYON YA DA BAŞKA BİR PROBLEM BU DURUMA NEDEN OLABİLİR. EĞER KOKUDAN DOLAYI RAHATSIZLIK DUYUYORSANIZ TEDAVİ GEREKTİREN MEDİKAL RAHATSIZLIK OLABİLİR.  SPREYLER, DEODORANTLAR VE VAJİNAL DUŞ MATERYALLERİ TAVSİYE EDİLMEZ VE RAHATSIZLIĞIN ARTMASINA  NEDEN OLABİLİR

PÜBERTEDEN MENOPOZA KADAR ÖSTROJEN HORMONU VAJENİN SAĞLIKLI OLMASINDA ÖNEMLİ ROL OYNAR. VAJEN DUVARININ KALIN VE KANLANMASININ İYİ OLMASINI SAĞLAR. ÖSTROJEN LAKTOBASİLLERİN GELİŞMESİNİ ARTIRIR. BU BAKTERİLER ÜRETMİŞ OLDUĞU MADDELER ETKİSİ İLE VAJİNAL ORTAMIN HAFİF BU ASİTLİK ASİDİK OLMASINI SAĞLAR. BU ASİTLİK VAJENDE HASTALIĞA YOL AÇAN BAKTERİLERİN ÜREMESİNİ ENGELLER. NORMAL FLORADA MANTARLAR BULUNABİLİR. ANCAK VAJENİN DOĞAL ASİT ORTAMI MANTAR YA DA DİĞER MİKROORGANİZMALARIN AŞIRI BÜYÜMESİNİ ENGELLER.

VAJİNAL ENFEKSİYONLAR VAJENDE OLAN NORMAL BAKTERİ DENGESİNİN BOZULMASI SONUCIU ORTYA ÇIKAR. EN SIK RASTLANAN ENFEKSİYONLAR MANTAR ENFEKSİYONLARI VE BAKTERİYEL VAJİNOZİSDİR.

1-MANTAR ENFEKSİYONUVAJENDE MANTAR ÇOĞALMASINA  BAĞLI OLARAK OLUŞUR. BU DURUM KAYGANLAŞTIRICI,  SPERMİSİT, ANTİBİYOTİK KULLANIMI (YARARLI MİKROPLARIN HASARA UĞRAMASI)  VEYA GEBELİĞE BAĞLI OLABİLİR. EN SIK RASTLANAN ŞİKAYETLER KAŞINTI VE YANMA HİSSİDİR. VAJİNAL ENFEKSİYONLAR VAJEN İÇERSİNE MANTARA KARŞI ETKİLİ VAJİNAL FİTİL VE YA İLAÇ ALIMI İLE TEDAVİ EDİLEBİLİR.

2-BAKTERİYEL VAJİNOZİS NORMALDE VAJEN FLORASINDA BAKTERİNİN AŞIRI ÇOĞALMASI SONUCUNDA ORTAYA ÇIKAR. BAŞLICA HASTALARIN ŞİKAYETİ BALIK KOKUSU GİBİ  OLARAK TARİF EDİLEN AKINTIDA ARTIŞ OLMASIDIR.  BU ENFEKSİYON AĞIZDAN  ALINAN ANTİBİYOTİKLER İLE VEYA VAJİNAL FİTİLLER İLE TEDAVİ EDİLEBİLİR.

VAJİNAL  ŞİKAYETLER BAZI VAJİNAL HİJYEN KURALLARINA DİKKAT EDİLEREK ÖNLENEBİLMEKTEDİR.

VULVA VE VAJENİN SAĞLIKLI TUTULMASI

GENEL HİJYEN

*TUVALETTE MUTLAKA TUVALETTEN SONRA TEMİZLİKTE ÖNDEN ARKAYA DOĞRU TEMİZLİK YAPILMALIDIR.

*SADECE KOKUSUZ VE RENKSİZ TUVALET KAĞIDI KULLANILMALIDIR.

*BEBEK TEMİZLİK MENDİLLERİ ,GENİTAL BÖLGE SPREYLERİ VE TALK PUDRASI KULLANILMAMALIDIR.

VAJEN İÇİN

*VAJEN İÇERSİNİ YIKAYARAK VAJİNAL DUŞ ALMAKTAN KAÇINILMALIDIR. BU YARARLI BAKTERİLERİN ORTAMDAN UZAKLAŞTIRILMASINA YOL AÇAR.

*ADET DÖNEMİNDE DEODORANT, PARFÜM İÇERMEYEN VE PLASTİK İLE KAPLANMAMIŞ TAMPON VE PEDLER KULLANILMALIDIR.

*PARFÜM VE DEODORANT GİBİ VAJİNAL HİJYEN ÜRÜNLERİNDEN UZAK DURULMALIDIR.

VULVA İÇİN

*VULVAYI HERHANGİ BİR PARFÜM, DEODORANT YA DA BOYA İÇERMEYEN DÜZ SABUN İLE YIKAMAK GEREKİR . DAHA SONRASINDA ILIK SU İLE DURULAMAK GEREKİR.

*YIKAMA SONRASINDA HAFİFÇE KURULAMAK GEREKİR.

*VULVANIN İÇ KISMINA  LOSYON YA DA PARFÜM SÜRMEMEK GEREKİR.

*HAFİF VULVADA İRİTASYON  VE RAHATSIZLIK DUYUYOR İSENİZ İLK OLARAK VULVA İÇ KISIMDA SABUN KULLANIMININ BIRAKILMASI GEREKİR. TEMİZLİK İÇİN TEMİZ SU İLE YIKAMA YETERLİDİR.

HAVA SİRKÜLASYONUNA İMKAN VERİLMESİ

*ÇOK SIKI OLMAYAN PANTOLON VE İÇ ÇAMAŞIRI GİYMEK GEREKİR.

*SADECE PAMUKTAN YAPILMIŞ İÇ ÇAMAŞIRI GİYİLMELİDİR.

 

 

GEBELİKTE ORTAYA ÇIKAN DEĞİŞİKLİKLER

GEBELİKTE ÖSTROJEN VE PROGESTERON DÜZEYLERİNDE ARTIŞ OLUR. YÜKSEK ÖSTROJEN DÜZEYİ VE VAJİNAL BÖLGEYE KAN AKIMINDA ARTIŞA BAĞLI OLARAK VULVADA ŞİŞLİK OLABİLİR. VULVADA CİLT RENGİ VE VAJEN GİRİŞİNDE KOYULAŞMA OLABİLİR. BU DEĞİŞİKLİKLER NORMALDİR. BUNLAR SIKLIKLA DOĞUMDAN SONRA KAYBOLUR BAZENDE KALICI OLABİLİR.  GEBELİKTE NORMAL VAJİNAL AKINTI MİKTARINDA ARTIŞ OLABİLİR. HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER VAJEN DEKİ BAKTERİ VE MANTAR DENGESİNDE DEĞİŞİKLİĞE YOL AÇABİLİR. GEBLİKTE VAJİNAL ENFEKSİYONLARA DAHA SIKLIKLA RASTLANILMAKTADIR.

BAZI KADINLARDA VAJEN, VULVA VE ANÜS BÖLGESİNDE(HEMOROİD) VARİS OLUŞUMU OLABİLİR. BU DURUM PELVİS BÖLGESİNDE MAJÖR KAN DAMARLARINDA BÜYÜYEN UTERUSUN BASI ETKİSİNE BAĞLI KAN AKIMININ YAVAŞLAMASINDAN KAYNAKLANMAKTADIR. BU DURUM RAHATSIZLIK YARATABİLİR  .ANCAK GEBELİKTEN SONRA KAYBOLMAKTADIR. AŞAĞIDAKİ PÜF NOKTALARINA DİKKAT EDİLDİĞİNDE RAHATSIZLIKTA AZALMA OLABİLMEKTEDİR.

*YÜKSEK FİBER İÇERİĞİ OLAN YİYECEKLER TÜKETMEK VE BOL SU ALIMI İLE KABIZLIKTAN KAÇINMAK GEREKİR.

*UZUN SÜRELİ OLARAK OTURUR POZİSYONDA DURMAK PELVİK BÖLGEDE VENLER ÜZERİNDE BASINCI ARTIRIR. ARA ARA PELVİK BÖLGEDEKİ VENLER ÜZERİNDE BASINCI AZALTMAK İÇİN KALKIP HAREKET ETMEK GEREKİR.

*EĞER HEMOROİD ŞİKAYETİNİZ MEVCUT İSE ÜZERİNE BUZ KALIPLARI KOYMAK VEYA AKTARLARDA SATILAN YAĞ KARIŞIMLARINI SÜRMEK BU BÖLGEDEKİ AĞRININ GİDERİLMESİ VE ŞİŞLİĞİN AZALTILMASINDA ETKİLİ OLMAKTADIR.

* GÜN İÇERSİNDE BİR KAÇ KEZ ILIK OTURMA BANYOLARI FAYDA SAĞLAMAKTADIR.

VULVADA DEĞİŞİKLİKLER GEBELİKTEN SONRADA OLUŞABİLMEKTEDİR. DOĞUM ESNASINDA BEBEĞİN BAŞINA UYUM SAĞLAMAK İÇİN PERİNE CİLDİ GERİLİR. BAZEN CİLT VE PERİNE DOKUSU YIRTILIR. HAFİF YIRTIKLAR DİKİŞ GEREKTİRMEDEN KENDİ KENDİNE İYİLEŞİR. ANCAK BAZI YIRTIKLAR CERRAHİ OLARAK DİKİŞ ATILMASINI GEREKTİREBİLİR.PERİNE BÖLGESİNDE AĞRI MEVCUT İSE BUZ KALIPLARI KULLANILABİLİR.HAFİF ILIK SUDA OTURMA BANYOLARI YARARLI OLABİLİR.

HAFİF LOKAL ANASTEZİK ÖZELLİKLİ SPREY VE KREMLER İYİLEŞME DÖNEMİNDE O BÖLGENİN AĞRISININ AZALTILMASINDA YARARLI OLABİLİR. DOĞUM SONRASI DİĞER BİR PROBLEM ÖZELLİKLEDE EMZİRİYORSANIZ VAJİNAL KURULUK DURUMUDUR. VAJİNAL KURULUK HORMON DÜZEYLERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLERE BAĞLI OLARAK OLUŞABİLMEKTEDİR. KAYGANLAŞTIRICI VE LOKAL ÖSTROJENLİ KREMLER BU ŞİKAYETLERİN GİDERİLMESİNDE YARDIMCI OLABİLMEKTEDİR.

MENOPOZDA OLUŞAN DEĞİŞİKLER

MENOPOZ DÖNEMİ OVERLERDE ÖSTROJEN ÜRETİMİNİN SONLANDIĞI VE ADETLERİN KESİLDİĞİ DÖNEMDİR. MENOPOZA GEÇİŞ DÖNEMİ PERİMENOPOZ OLARAK ADLANDIRILMAKTA VE PERİMENOPOZ GENELLİKLE 40’ LI YAŞLARIN ORTALARINDA BAŞLAMAKTADIR. BU DÖNEMEDE YUMURTALIKLARDAN ÜRETİLEN ÖSTROJEN HORMON ÜRETİMİ KADEMELİ OLARAK AZALIR. MENOPOZ ÜREME ÇAĞININ SONLANDIĞINI GÖSTERİR. KADINLARDA ORTALAMA MENOPOZ YAŞI ORTALAMA 51CİVARINDADIR.

MENOPOZDA GENİTOÜRİNER SİSTEMDE OLAN DEĞİŞİKLİKLER

PERİMENOPOZ DÖNEMİNDE ORTYA ÇIKAN BULGULAR ADET DÜZENİNDE DEĞİŞİKLİK, ATEŞ BASMALARI VE UYKU BOZUKLUĞUDUR. ÖSTROJEN DÜZEYİNDE AZALMA VAJİNAL VE ÜRİNER SİSTEMİ ETKİLEYEBİLMEKTEDİR. ZAMAN İÇERSİNDE VAJİNAL TABAKA İNCELİR KURULAŞIR VE DAHA AZ  ELASTİK HALE GELİR.  KLİTORİS, LABİUMLAR,VAJEN GİRİŞİ DAHA KÜÇÜLÜP VAJEN DAHA DAR VE KISA HALE GELEBİLİR. VAJİNAL AKINTI AZALABİLİR. ÖSTROJEN DÜZEYİNDE AZALMA ÜRİNER SİSTEM İÇ TABAKASININ İNCELMESİNE YOL AÇABİLİR. BU DEĞİŞİKLİKLERE BAĞLI OLARAK ÇOĞU KADINDA MENOPOZUN GENİTOÜRİNER SENDROMU DENEN  BELİRTİLER ORTAYA ÇIKAR.

*VAJİNAL YANMA VE KAŞINTI HİSSİ

*CİNSEL İLİŞKİ ESNASINDA AĞRI HİSSİNE YOL AÇAN KAYGANLIĞIN AZALMASI

*İLİŞKİDEN SONRA KANAMA

* VAJİNAL VE ÜRİNER SİSTEM ENFEKSİYONLARI SIKLIĞINDA ARTIŞ

*SIK İDRARA ÇIKMA

TÜM BU DEĞİŞİKLİKLER KADINLARDA İLİŞKİDEN ZEVK ALMA VE KENDİNİ İYİ HİSSETMEYİ ETKİLEYEBİLMEKTEDİR. MENOPOZE KADINLARDA ORTALAMA %10 İLA 40’INDA BU ŞİKAYETLERDEN EN AZ BİRİSİ MEVCUTTUR.

MENOPOZDA GENİTOÜRİNER SENDROM ŞİKAYETLERİNDE TEDAVİ SEÇENEKLERİ

BU ŞİKAYETLER OLAN HASTALARDA ÇOK ÇEŞİTLİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ MEVCUTTUR. BAZI GRUP TEDAVİLER ECZANEDE SATILMAYIP HER YERDE BULUNMAKTA, BAZILARI İSE KADIN DOĞUM DOKTORU YA DA PRATİSYEN DOKTORLAR TARAFINDAN YAZILMAYI GEREKTİRMEKTEDİR.

KAYGANLAŞTIRICI VE NEMLENDİRİCİLER. KAYGANLAŞTIRICI YA DA NEMLENDİRİCİLERİ REÇETESİZ OLARAK ALIP KULLANABİLİRSİNİZ. VAJİNAL KURULUĞU ÖNLEME VE BUNA BAĞLI İLİŞKİ ESNASINDA ACIYI AZALTMAYA YARDIMCI OLUR. HORMON İÇERMEDİKLERİNDEN DOLAYI VAJİNA KALINLIĞI YA DA ELASTİKİYETİ ÜZERİNDE ETKİYE SAHİP DEĞİLDİR.

VAJİNAL NEMLENDİRİCİLER VAJENİN NEM DENGESİNİ SAĞLAR VE VAJENİN ASİDİTESİNİ DÜZENLER. NEMLENDİRİCİLER TEK DOZ ŞEKLİNDE PAKETLENMİŞLERDİR. NEMLENDİRİCİYİ 2-3 GÜNDE BİR KULLANABİLİRSİNİZ.

KAYGANLAŞTIRICILAR HER İLİŞKİ ÖNCESİ KULANILABİLİR. ÇOK ÇEŞİTLİ KAYGANLAŞTIRICILAR MEVCUTTUR. SUDA ERİYEBİLEN KAYGANLAŞTIRICILAR CİLTTEN KOLAYLIKLA EMİLİR VE SIK OLARAK TEKRARLANMALIDIR. SİLİKON BAZLI KAYGANLAŞTIRICILAR DAHA UZUN SÜRELİ ETKİ GÖSTERİR VE DAHA KAYGANDIRLAR. YAĞ BAZLI KAYGANLAŞTIRICILAR PETROL ÜRÜNÜ, BEBEK YAĞI, HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI VE ZEYTİNYAĞI İÇERMEKTEDİR. YAĞ BAZLI KAYGANLAŞTIRICILAR LATEKSİ ZAYIFLATIP YIRTILMASINA SEBEP OLABİLMESİ NEDENİ İLE LATEKS KONDOM İLE BİRLİKTE KULLANILMAMALIDIR.

 

ÖSTROJEN TEDAVİSİ

ÖSTROJEN TEDAVİSİ MENOPOZ DÖNEMİNDE GENİTOÜRİNER SEMPTOMLARIN GİDERİLMESİNDE KULLANILIR. ÖSTROJEN TEDAVİSİNDE ÖSTROJEN REÇETE İLE VERİLMEKTEDİR. ÇOK ÇEŞİTLİ ÖSTROJEN TEDAVİ ŞEKİLLERİ MEVCUTTUR.

DÜŞÜK DOZ VAJİNAL ÖSTROJEN TEDAVİSİ VAJİNAL KREM, VAJİNAL RİNG, VEYA VAJİNAL TABLET OLARAK UYGULANABİLMEKTEDİR. BU TEDAVİE LOKAL TEDAVİ DENMEKTEDİR. BU LOKAL TEDAVİDE DÜŞÜK DOZLARDA ÖSTROJEN VAJEN DOKUSU İÇERSİNE DİREKT OLARAK SALINIR. ÖSTROJEN VAJENİN NORMAL KALINLIĞININ VE ELASTİKİYETİNİN ESKİ HALİNE DÖNMESİNE YARDIMCI OLUR. AYNI ZAMANDA KURULUK VE İRİTASYON ŞİKAYETLERİNDE DE YARDIMCI OLUR. BU TEDAVİ ŞEKLİ SADECE VAJİNAL ŞİKAYETLER MEVCUT OLDUĞUNDA UYGULANIR. ATEŞ BASMASI VE UYKU ŞİKAYETLERİNDE ETKİLİ DEĞİLDİR.

ÖSTROJEN AYNI ZAMANDA HAP, YAPIŞTIRMA FLASTER , JEL VE SPREY ŞEKLİNDEDE KULLANILABİLECEK ŞEKİLDE MEVCUTTUR. BU TARZ TEDAVİLERE SİSTEMİK TEDAVİ DENİR. BU SİSTEMİK TEDAVİDE ÖSTROJEN KAN AKIMINA SALINIR VE GEREKLİ OLDUĞU DOKU VE ORGANLARA TAŞINIR. SİSTEMİK TEDAVİ VAJİNAL ŞİKAYETLER YANNDA ATEŞ BASMASI GİBİ DİĞER MENOPOZ ŞİKAYETLERİNİN GİDERİLMESİNDE TAVSİYE EDİLMEKTEDİR. SİSTEMİK ÖSTEROJEN TEDAVİSİ VERİLİRKEN UTERUSU MEVCUT OLANLARDA PROGESTERON ADI VERİLEN HORMONDA BERABERİNDE VERİLİR. PROGESTERON UTERUS İÇ TABAKASINDA KANSER OLUŞUM RİSKİNİ AZALTMAYA YARDIMCI OLUR.

ÖSTROJEN TEDAVİSİ PROGESTERONLA BERABER VEYA TEK BAŞINA VERİLDİĞİNDE  FARKLI YÖNLERDEN FAYDALARI MEVCUTTUR. AYNI ZAMANDA TEDAVİNİN  BAZI RİSKLER MEVCUTTUR. KAR ZARAR ORANI VE BİREYİN DURUMU DİKKATE ALINARAK TEDAVİYE BAŞLANMASINA KARAR VERİLMELİDİR. TEDAVİYE BAŞLAMADAN ÖNCE KADIN DOĞUM UZMANI İLE GÖRÜŞEREK ŞİKAYETLERİNİZE VE SİZİN AİLE ÖYKÜSÜNE VE SAĞLIK GEÇMİŞİNE EN UYGUN TEDAVİYE KARAR VERİLMELİDİR.

SELEKTİF ÖSTROJEN RESEPTÖR DÜZENLEYİCİLER

SELEKTİF ÖSTROJEN RESEPTÖR DÜZENLEYİCİLER (SERMS) BAZI DOKULARDA ÖSTROJEN CEVABINI ARTIRKEN BAZI DOKULARDA ÖSTROJEN ETKİSİ GÖSTERMEMEKTEDİR. BU GRUP İLAÇLAR ÖSTROJEN OLMASADA ÖSTROJENE BENZER RİSKLER İÇERMEKTEDİR. EĞER GENİTOÜRİNER ŞİKAYETLER MEVCUT VE BU GRUP İLAÇLARI KULLANMAK İSTİYORSANIZ KADIN DOĞUM DOKTORUNUZ İLE RİSK VE FAYDALARINI KONUŞMALISINIZ.

SONUÇ OLARAK YAŞAM BOYUNCA VULVA VE VAJEN GÖRÜNÜMÜ ZAMAN İÇERSİNDE DEĞİŞKENLİK GÖSTERECEKTİR. PÜBERTE, GEBELİK, DOĞUM SONRASI VE MENOPOZDA DEĞİŞİKLİKLER OLMAKTADIR. VAJEN VE VULVA SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN ATILABİLECEK ADIMLAR MEVCUTTUR. MENOPOZ ESNASINDA ÖSTROJEN AZALMASININ ETKİLERİNİ GİDERECEK ÇEŞİTLİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ MEVCUTTUR.

SONUÇ OLARAK

YAŞAM BOYUNCA VULVA VE VAJENDE GÖRÜNÜM DEĞİŞECEKTİR. PÜBERTEDE, GEBELİKTE VE DOĞUM SONRASINDA DEĞİŞİKLİKLER OLMAKTADIR. VAJEN VE VULVA SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN ÇEŞİTLİ ÖNLEMLER ALINABİLİR. MENOPOZ ESNASINDA ÖSTROJEN DÜZEYLERİNDE AZALMAYA BAĞLI ETKİLERİ AZALTMAK İÇİN ÇEŞİTLİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ MEVCUTTUR.

Mutlu KİLCİLER
Kadın Hastalıkları ve Doğum
www.mutlukilciler.com