HSG (HİSTEROSALPİNGOGRAFİ)

HSG (HİSTEROSALPİNGOGRAFİ)

HSG (HİSTEROSALPİNGOGRAFİ) UTERUS VE TÜPLERE AİT PROBLEMLERİ TEŞHİS ETMEK AMACI İLE KULLANILIR. SIKLIKLADA TÜPLERİN TAMAMEN YA DA KISMI OLARAK TIKALI OLUP OLMADIĞINI TESPİT ETMEK İÇİN YAPILIR. AYNI ZAMANDA UTERUSUN NORMAL BÜYÜKLÜKTE VE GÖRÜNÜMDE OLUP OLMADIĞIDA GÖSTERİLİR.

*HSG NEDEN YAPILIR

*HSG’ DEN ÖNCE VE SONRA NELER BEKLEMELİYİZ?

*HSG NASIL YAPILIR

*RİSKLER , KOMPLİKASYONLAR VE ALTERNATİFLER

HSG NEDEN YAPILIR:

HSG BİR X-RAY GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMİ OLUPUTERUS VE FALLOP TÜPLERİNİN GÖZLENMESİNİ SAĞLAR. İNFERTİLİTE VE GEBELİK PROBLEMLERİNE YOL AÇABİLEN RAHİMDE TÜPLERDE YAPIŞIKLIKLAR VEYA BÜYÜKLÜK VE GÖRÜNÜMLERDEKİ ANORMALLİKLERİ TESPİT ETMEYE YARDIMCI OLUR. HSG AYNI ZAMANDA TÜPLERİN BAĞLANMASI İŞLEMİNDEN SONRA TAMAMEN TÜPLERİN KAPALI OLUP OLMADIĞINDAN EMİN OLMAK İÇİN YAPILIR.

NELER BEKLENEBİLİR:

HSG HASTANE, KLİNİK YADA MUAYENEHANEDE YAPILABİLMEKTEDİR. HSG İÇİN EN UYGUN DÖNEM ADETİN İLK 14 GÜNÜDÜR (1-14. GÜNLER) . BU ZAMANLAMA İŞLEM ESNASINDA GEBELİK İHTİMALİNİ ORTADAN KALDIRIR.

HSG AŞAĞIDAKİ DURUMLARDA YAPILMAZ:

*HASTA GEBE İSE

*HASTADA PELVİK ENFEKSİYON MEVCUT İSE

*İŞLEM ESNASINDA HASTADA AŞIRI UTERUS KANAMASI MEVCUT İSE.

DOKTORUNUZ İŞLEMDEN ÖNCE AĞRI KESİCİ TAVSİYE EDEBİLİR. BAZI DURUMLARDA SEDASYON ANESTEZİSİ KULLANILABİLİR. BAZEN ANTİBİYOTİK KULLANIMI GEREKEBİLİR. İŞLEMDEN SONRA İSTİRAHAT GEREKLİDİR.

HSG NASIL YAPILIR.

HSG ESNASINDA KONTRASTLI MADDE RAHİM AĞZINDAN RAHİM İÇERSİNE VE TÜPLERE VERİLİR. BU SIVI BOYAR MADDE İÇERMEKTEDİR. BU BOYA X-RAY RÖNTGEN GÖRÜNTÜLEMESİNDE GÖRÜLÜR. BU BOYA RAHİMİN İÇ KISIMLARINIVE ŞEKLİNİ BELİRLER. BOYANIN TÜP BOYUNCA GEÇİŞİDE GÖZLENEBİLİR.

 

İŞLEM AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDE YAPILIR:

1-HASTANIN RÖNTGEN MASASINA UZANMASI İSTENİR. PELVİK MUAYENEDEYMİŞ GİBİ HASTANIN AYAKLARINI YERLEŞTİRMESİ İSTENİR. SPEKULUM DENEN ALET VAJENE YERLEŞTİRİLİR. BU VAJEN DUVARLARINI AÇARAK SERVİKS RAHİM AĞZININ GÖRÜNÜR OLMASINI SAĞLAR. SERVİKS TEMİZLENİR.

2-RAHİM AĞZI (SERVİKS) LOKAL ANESTEZİK MADDE İLE PARASERVİKAL BLOK ADI VERİLEN ANESTEZİ İŞLEMİ İLE HAFİFÇE UYUŞTURULUR.

3-BOYANIN VERİLMESİ İÇİN BİR KAÇ METOD UYGULANABİLİR. BİR UYGULAMADA RUBİN KANÜLÜ DENEN KANÜL RAHİM AĞZINDAN İÇERİ YERLEŞTİRİLİR. DİĞER BİR METODDA İSE İNCE PLASTİK TÜP SERVİKAL AÇIKLIKTAN İÇERİ YERLEŞTİRİLİR KAYMAMASI İÇİN UCUNDAKİ BALON ŞİŞİRİLİR.

4-SIVI KANÜL VEYA TÜP VASITASI İLE HAFİFÇE RAHİM İÇERSİNE VERİLİR. SIVI KRAMPA YOL AÇABİLİR. EĞER TÜPLER TIKALI İSE SIVI UTERUS İÇERSİNDE GERİLMEYE YOL AÇAR.

5-KONTRAST MADDE UTERUS VE TÜPLERİ DOLDURURKEN RÖNTGEN GÖRÜNTÜSÜ ALINIR. EĞER TÜPLERDE TIKANIKLIK YOK İSE SIVI TÜPLERİN HER İKİ UCUNDAN HAFİFÇE GEÇİŞ GÖSTERECEKTİR. TÜPLERDEN GEÇEN SIVI VÜCUT TARAFINDAN EMİLİR.

6-GÖRÜNTÜ ALINDIKTAN SONRA KANNÜL YA DA TÜP ÇIKARILIR.

İŞLEM SONRASI:

HSG SONRASINDA HAFİF YAPIŞKAN KIVAMLI AKINTI BEKLENEBİLİR VE BU AKINTININ BİR KISMI RAHİM AĞZINDAN GERİ GELEBİLİR. AKINTI HAFİF KANLI OLABİLİR. VAJİNAL AKINTI İÇİN PED KULLANILABİLİR. ANCAK TAMPON KULLANMAMAK LAZIMDIR. AYRICA AŞAĞIDAKİ ŞİKAYETLER DE OLABİLİR:

*HAFİF VAJİNAL KANAMA

*KRAMPLAR

*BAŞ DÖNMESİ, MİDEDE AĞRI HİSSİ

RİSK VE KOMPLİKASYONLAR:

HSG DEN SONRA CİDDİ PROBLEM YAŞAMA OLASILIĞI DÜŞÜKTÜR.  BOYAYA KARŞI ALERJİK REAKSİYON , RAHİM DE HASARLANMA VEYA PELVİK ENFEKSİYON OLABİLİR. AŞAĞIDAKİ ŞİKAYETLER OLDUĞUNDA MUTLAKA DOKTORUNUZA BAŞVURMALISINIZ:

*KÖTÜ KOKULU VAJİNAL AKINTI

*BULANTI

*BAYILMA HİSSİ

*ŞİDDETLİ KARIN AĞRISI VE KRAMP HİSSİ

*AŞIRI VAJİNAL KANAMA

*ATEŞ VE TİTREME

ALTERNATİFLER

HSG GİBİ BİLGİ VEREN DİĞER İŞLEMLER DOKTORUNUZ TARAFINDAN ÖNERİLEBİLİR

*LAPAROSKOPİ.BU CERRAHİ İŞLEM GENEL ANESTEZİ EŞLİĞİNDE KARINDAN IŞIKLI ALETLE GİRİLEREK YAPILR.

*HİSTEROSKOPİ.BU İŞLEM RAHİM İÇERSİ HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ VEREBİLİR. ANCAK FALLOP TÜPLERİNİN TIKALI OLUP OLMADIĞINI GÖSTERMEZ.

*SONOHİSTEROGRAFİ. BU İŞLEMDE RAHİM İÇERSİNİN GÖRÜNTÜLENMESİ İÇİN ULTRASON KULLANILIR. HİSTEROSKOPİ GİBİ FALLOP TÜLERİ HAKKINDA BİLGİ VERMEZ.

*SONOHİSTEROSALPİNGOGRAFİ.BU İŞLEMDE SERUM FİZYOLOJİK KULLANILIR VE ULTRASON EŞLİĞİNDE YAPILIR. SERUM FİZYOLOJİK SERVİKS AĞZINDAN UTERUS İÇERSİNE VERİLİR. ULTRASON RAHİM İÇERSİNİ GÖRÜNTÜLEMEK VE SIVININ TÜPLERE GEÇİŞİNİ GÖRMEK İÇİN KULLANILIR.

SONUÇ OLARAK

HSG(HİSTEROSALPİNGOGRAFİ)  UTERUS VE TÜPLERDEKİ PROBLEMLERİ TESPİT ETMEK İÇİN KULLLANILAN BİR YÖNTEMDİR. ANCAK MUTLAKA UYARICI SEMPTOMLARIN BİLİNMESİ GEREKLİDİR. BU ŞİKAYETLERDEN ŞÜPHELENİLDİĞİNDE DOKTORUNUZLA BU İŞLEM HAKKINDA GÖRÜŞÜLMELİDİR.

Mutlu KİLCİLER
Kadın Hastalıkları ve Doğum
www.mutlukilciler.com